Jak gotują Polacy? Co się zmieniło w podejściu do gotowania kobiet i mężczyzn? Ogólnopolskie badanie Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych wykonane na zlecenie marki Lubella pokazuje, że zarówno Ona jak i On radzą sobie z kulinariami na równie wysokim poziomie.
Fakt, że gotuje deklaruje już 66 proc. mężczyzn.
Mężczyźni w kuchni – męski zmysł smaku
Stereotyp tego, że kuchnia zarezerwowana jest wyłącznie dla kobiet odszedł już dawno do lamusa. Teraz przedstawiciele obu płci uczestniczą w przygotowywaniu posiłków równie chętnie i na tak samo wysokim poziomie.
Umiejętność samodzielnego tworzenia posiłków w domowym zaciszu nie dość, że jest bardzo przydatna, to stała się w społeczeństwie bardzo powszechna. Zaczęliśmy przykładać większą wagę do jakości posiłków, a gotowanie w domu daje nam możliwość dowolnego komponowania ulubionych produktów – zależnie od naszych chęci i wyobraźni.
To co ciekawe to fakt, że w kuchni mamy również coraz więcej Panów. Mamy także pewne wyobrażenie o tzw. „męskiej kuchni”, która trzem na dziesięciu respondentów w badaniu IBRiS kojarzy się m.in. z ostrymi, odważnymi smakami i przyprawami takimi jak: chilli, curry czy kolorowy pieprz. Co najważniejsze, przedstawiciele obu płci cenią nawzajem swoje umiejętności kulinarne – odpowiedzi na pytanie: „Kto gotuje lepiej?” zostały równomiernie rozłożone między kobiety i mężczyzn.
Mężczyźni w kuchni – prostota górą
Wyniki badania wskazują na to, że Polacy w niekonwencjonalny sposób coraz częściej potrafią łączyć różne składniki. Przykładem na to może być np. duet truskawek z jagnięciną. Odwagę we wcielaniu nowych receptur deklaruje już 23% respondentów.
Wiele wskazuje jednak na to, że prym wiodą nadal nieskomplikowane i sprawdzone potrawy. 27% respondentów zdecydowanie preferuje proste do zapamiętania przepisy, które pozwalają na stworzenie niebanalnej potrawy. Poniżej przepis na jedną z nich.
Mężczyźni w kuchni – a może spaghetti?
Spaghetti z mocno męskim sosem pomidorowym
Czas przygotowania 20 minut, przepis na 4 osoby
Składniki:
- 400g Lubella Makaron Spaghetti nr 4
- 2 puszki całych pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 30 ml whisky
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 małe chili
- Sól, pieprz
- Listki bazylii
- Oliwa z oliwek
- Parmezan
Przygotowanie:
Makaron gotujemy: twardość al dente przez 7 minut, normale przez 10 minut. Cebule i czosnek siekamy na drobną kostkę i przesmażamy na 3 łyżkach oliwy z oliwek aż cebula i czosnek się zarumieni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier, przesmażamy aż całość się skarmelizuje.
Dodajemy pomidory z puszki i whisky, ocet balsamiczny oraz posiekane chili. Całość dusimy aż lekko zgęstnieje a pomidory się rozpadną, ok. 5 min. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.
Tak przygotowany sos łączymy z makaronem. Dzięki wyborowi makaronu Lubella produkowanego z wysokiej jakości pszenicy, wszystkie składniki będą miały idealną konsystencję. Danie posypujemy bazylią oraz parmezanem do smaku.
Przepis przygotowany przez Piotra Ceranowicza – eksperta kulinarnego związanego z marką Lubella
Teraz się częściej spotyka się facetów w kuchni i niekiedy są lepsi niż druga połówka 😉