Mężczyźni w kuchni – jak gotują Polacy?

Jak gotują Polacy? Co się zmieniło w podejściu do gotowania kobiet i mężczyzn? Ogólnopolskie badanie Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych wykonane na zlecenie marki Lubella pokazuje, że zarówno Ona jak i On radzą sobie z kulinariami na równie wysokim poziomie. 

Fakt, że gotuje deklaruje już 66 proc. mężczyzn.

Mężczyźni w kuchni – męski zmysł smaku

Stereotyp tego, że kuchnia zarezerwowana jest wyłącznie dla kobiet odszedł już dawno do lamusa. Teraz przedstawiciele obu płci uczestniczą w przygotowywaniu posiłków równie chętnie i na tak samo wysokim poziomie.

Umiejętność samodzielnego tworzenia posiłków w domowym zaciszu nie dość, że jest bardzo przydatna, to stała się w społeczeństwie bardzo powszechna. Zaczęliśmy przykładać większą wagę do jakości posiłków, a gotowanie w domu daje nam możliwość dowolnego komponowania ulubionych produktów – zależnie od naszych chęci i wyobraźni.

To co ciekawe to fakt, że w kuchni mamy również coraz więcej Panów. Mamy także pewne wyobrażenie o tzw. „męskiej kuchni”, która trzem na dziesięciu respondentów w badaniu IBRiS kojarzy się m.in. z ostrymi, odważnymi smakami i przyprawami takimi jak: chilli, curry czy kolorowy pieprz. Co najważniejsze, przedstawiciele obu płci cenią nawzajem swoje umiejętności kulinarne – odpowiedzi na pytanie: „Kto gotuje lepiej?” zostały równomiernie rozłożone między kobiety i mężczyzn.

Mężczyźni w kuchni – prostota górą

Wyniki badania wskazują na to, że Polacy w niekonwencjonalny sposób coraz częściej potrafią łączyć różne składniki. Przykładem na to może być np. duet truskawek z jagnięciną. Odwagę we wcielaniu nowych receptur deklaruje już 23% respondentów.

CZYTAJ TAKŻE:   3 sygnały, że w Twoim ogrodzie zaczęła się wiosna

Wiele wskazuje jednak na to, że prym wiodą nadal nieskomplikowane i sprawdzone potrawy. 27% respondentów zdecydowanie preferuje proste do zapamiętania przepisy, które pozwalają na stworzenie niebanalnej potrawy. Poniżej przepis na jedną z nich.

Mężczyźni w kuchni – a może spaghetti?

Spaghetti z mocno męskim sosem pomidorowym

Czas przygotowania 20 minut, przepis na 4 osoby

Składniki:

  • 400g Lubella Makaron Spaghetti nr 4
  • 2 puszki całych pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 30 ml whisky
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 małe chili
  • Sól, pieprz
  • Listki bazylii
  • Oliwa z oliwek
  • Parmezan

Przygotowanie:

Makaron gotujemy: twardość al dente przez 7 minut, normale przez 10 minut. Cebule i czosnek siekamy na drobną kostkę i przesmażamy na 3 łyżkach oliwy z oliwek aż cebula i czosnek się zarumieni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier, przesmażamy aż całość się skarmelizuje.

Dodajemy pomidory z puszki i whisky, ocet balsamiczny oraz posiekane chili. Całość dusimy aż lekko zgęstnieje a pomidory się rozpadną, ok. 5 min. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.

Tak przygotowany sos łączymy z makaronem. Dzięki wyborowi makaronu Lubella produkowanego z wysokiej jakości pszenicy, wszystkie składniki będą miały idealną konsystencję. Danie posypujemy bazylią oraz parmezanem do smaku.

Przepis przygotowany przez Piotra Ceranowicza – eksperta kulinarnego związanego z marką Lubella

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz