Wystarczy chwila nieuwagi i cały trud włożony w przygotowanie ciepłego obiadu czy kolacji idzie na marne. Pół biedy, gdy żałujemy tylko niedoszłego posiłku. Dużo więcej pracy wymaga uporanie się z przypalonym garnkiem. Nieprzyjemny zapach, przylepione resztki jedzenia i zalegająca warstwa klejącego tłuszczu to spore wyzwanie. Oto 5 prostych i sprawdzonych sposobów, jak wyczyścić przypalony garnek.
Pierwsze doświadczenia w kuchni wielu z nas zdobywało pod okiem babć – i to właśnie przekazywane przez nie domowe, proste rady okazują się bezkonkurencyjne w walce ze spalonym garnkiem. Większość polecanych przez nas metod czyszczenia przypalonego garnka nie wymaga zakupu drogich środków z drogerii. Niezbędne specyfiki każdy z nas bez problemu znajdzie w swojej kuchni, a potem szybko i sprawnie przywróci spalone naczynie do stanu używalności.
Jak uratować przypalony garnek?
– Wypadki w kuchni są nie do uniknięcia, zwłaszcza jeśli się spieszymy czy zagadamy przez telefon. W takich przypadkach nie ma co załamywać rąk. Nawet najbardziej przypalone garnki można uratować – pod warunkiem, że wiemy, jakich środków użyć. Na pewno nie należy zeskrobywać spalenizny nożem, ani silnie szorować metalowym druciakiem. W ten sposób nie wyczyścimy garnka, a tylko zniszczymy dno i naczynie będzie trzeba wyrzucić – mówi Danuta Walczak z firmy FlorinaAGD.
Dobrych sposobów na wyczyszczenie spalenizny z garnka jest co najmniej kilka. Jeśli przypalona warstwa jest rozległa i gruba, warto nie poddawać się za pierwszym razem, zwłaszcza gdy zainwestowaliśmy w dobrej jakości komplet. Poniżej prezentujemy nasze sposoby na usunięcie spalenizny z garnka.
Jak wyczyścić przypalony garnek?
-
Proszek do pieczenia
Tani i łatwy do zastosowania sposób – wystarczy proszek do pieczenia zmieszać z wodą i otrzymaną papką przykryć brudną część garnka. Po kilku godzinach wystarczy szmatką usunąć resztki.
– Metoda ta zdaje egzamin przy niedużych szkodach i można jej używać do garnków każdego typu. Garnek emaliowany, ze stali czy teflonowy w trakcie czyszczenia proszkiem do pieczenia na pewno nie ucierpią – dodaje Danuta Walczak (FlorinaAGD).
-
Ocet
2-3 łyżki octu wylewamy na spalone dno i pozostawiamy na kilka godzin. Ten sposób świetnie przywraca połysk także garnkom, na których powstają zacieki po myciu w zmywarce. Jeśli przypalone resztki jedzenia nadal trzymają się mocno, całą procedurę można powtórzyć, dodatkowo wzmacniając działanie octu temperaturą. Do octu dodajemy około litra wody, tak by zakryć spód garnka na 2-3 centymetry i gotujemy przez 20-30 minut na małym ogniu. Po wystudzeniu wodę z octem wylewamy, a garnek dobrze płuczemy. Nie jest to jednak metoda polecana do garnków emaliowanych.
-
Proszek do prania
Mało znany, ale bardzo skuteczny sposób na umycie przypalonego garnka. Działa nawet przy mocnych zabrudzeniach. 3-4 łyżki proszku do prania należy rozpuścić w 2-3 litrach wody i zagotować w przypalonym garnku. Gorąca woda z proszkiem rozpuszcza nawet najbardziej uciążliwy tłuszcz. Resztki spalenizny ładnie schodzą bez potrzeby szorowania czy drapania dna. Minusem jest zapach proszku, który utrzymuje się w naczyniu. Przed ponownym przygotowaniem jedzenia trzeba go więc kilka razy porządnie wypłukać.
Ta metoda wymaga też zwiększonej uwagi w trakcie całej operacji. Podczas gotowania piana z wodą szybko kipi i lubi „uciekać” z garnka. Uwaga: proszek do prania nie nadaje się do czyszczenia garnków aluminiowych.
-
Tabletki do zmywarki
Zasada działania jest podobna jak w przypadku proszku do prania. 2-3 tabletki wrzucamy do gorącej wody w przypalonym garnku i gotujemy przez kilka minut. Po wystygnięciu roztworu przypalone resztki powinny bez trudu dać się wyczyścić gąbką do mycia naczyń. Na koniec pozostaje nam tylko dobrze wypłukać garnek i już można cieszyć się z efektów, jakie daje ten sposób na usunięcie spalenizny z garnka.
-
Środki do czyszczenia łazienek
Ta metoda jest dość kontrowersyjna, ponieważ środki chemiczne nie są obojętne dla środowiska i mogą uszkodzić powierzchnię garnka. Na pewno nie należy jej stosować w przypadku garnków teflonowych czy emaliowanych. Odradzamy też stosowanie agresywnych środków do czyszczenia z chlorem, np. popularnego Domestosa. W grę wchodzą biodegradowalne produkty na bazie soku z cytryny czy octu. Skuteczność tej metody jest bardzo wysoka. Wystarczy nalać nieco środka na wilgotną, przypaloną powierzchnię i pozostawić na 3-4 godziny, a następnie usunąć pozostałości gąbką lub szczoteczką.
Jak widać spalony garnek to jeszcze nie koniec świata, więc nawet jeśli kolejny raz przytrafi się nam kulinarna wpadka, to kolejny posiłek nie jest zagrożony. Z naszymi sposobami walka ze spalenizną na pewno zakończy się zwycięstwem.
muszę spróbować z octem, bo tej metody jeszcze nie próbowałam